Camping Bella VistaBarolo

Barolo is een gebied in Piëmonte en ligt op ongeveer 2 uur rijden van de camping.

5

Het gebied is voornamelijk bekend om zijn Barolo wijn, een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp Barolo. De wijn is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 “Wijn van koningen en koning van de wijnen”. De druif waarvan de wijn gemaakt wordt is de Nebbiolo druif. De kenmerken van de Barolo wijn is dat hij ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. De wijn moet lang rijpen voordat hij wordt geschonken en bevat veel tanine. Een aantal producenten maakt tegenwoordig Barolo die jeugdig gedronken kunnen worden.

6

Bij de invoering van het Italiaanse classificatiestelsel (min of meer vergelijkbaar met de Franse AOC) in 1980 kreeg Barolo de hoogste classificatie: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Voor een Barolo-wijn betekent dit dat deze aan de volgende kwalificaties moet voldoen:

De wijngaard waaruit de druiven waarvan de wijn wordt gemaakt, moet liggen binnen het aangewezen areaal.

De wijn moet voor 100% van de Nebbiolo-druif gemaakt worden.

Alcoholpercentage minimaal 13%.

7

Minimaal twee jaar houtrijping; de wijn mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.

Naast deze eisen aan de gewone Barolo, bestaan nog de volgende eisen voor aanvullende aanduidingen op het etiket:

Barolo riserva, drie jaar houtrijping, mag pas vier jaar na de oogst worden vrijgegeven.

Barolo riserva special, vier jaar houtrijping, mag pas vijf jaar na de oogst worden vrijgegeven.

8

Het gebied is prachtig om doorheen te rijden of om lekker te wandelen. Het glooiende, heuvelachtige landschap wordt gekenmerkt door de vele wijngaarden die voornamelijk in de herfst in alle verschillende tinten rood en bruin kleuren.

Het kleine Barolo kijkt uit over wijngaarden. Het wordt gedomineerd door het Castello Faletti. In de burcht wordt nu Barolo wijn gemaakt en zijn een museum, een wijnkelder en een enoteca, waar je de wijn kunt proeven. Bezoek ook de interessante gemeubileerde burchtvertrekken (misschien het mooiste uitzicht van Barolo).
Het is een pittoreske stad in voornamelijk terracotta kleuren. Je kunt er in een half uur omheen lopen. De parochiekerk is Romaans en fungeerde vroeger waarschijnlijk als burchtkapel: vele gedenkstukken aan de familie Faletti, ooit de bezitter van de burcht.

9

Aanbevolen wandeling
Vanaf La Morra lopen bijzondere wijnroutes die door de wijngaarden voeren; onderweg kun je de wijn proeven. Elk pad heeft zijn eigen kleurmarkering, afhankelijk van de bestemming. De routes lopen tevens langs herbergen en lokale wijnkelders waar je je uitgedroogde keel kunt strelen met een plaatselijke wijn.

La Morra

La Morra bezit twee kerken, de grootste is gewijd aan San Martino, de beschermheilige van de stad, de kleinste aan San Rocco. De belangrijkste reden om La Morra te bezoeken zijn echter niet de monumenten, maar de heerlijke wijn die je op veel plaatsen kunt proeven. Behalve de Enoteca Civica, met een tentoonstelling over de plaatselijke Barolo-wijn (ook te koop), zijn er kleinere kelders door het stadje verspreid; de meest obscure wijnen zijn te koop en het prijsverschil is enorm. Vlakbij ligt het museo Ratti (Ratti wijn museum) in de vroegere abdij van de Annunciatie.

10

Bijzondere route

De mooiste uitzichten van deze route zijn in La Morra, dat bekend staat als ‘de Venus van Langhe’; een weids uitzicht vanaf het hoofdplein in het centrum, dat aan één kant open is. Op een goede dag kun je zelfs de sneeuwtoppen van de Alpen zien. Het platteland rond Barolo is prachtig om te zien, vooral wanneer je de stad nadert van Alba. Ga eens picknicken. De wegen zijn smal en niet druk, hier en daar zijn bosjes en je hebt uitzicht op de stadjes ver weg in de heuvels.